Bogdan Chirițoiu, despre scumpirea polițelor RCA: Știm de mult că legea are hibe, ştim cum putem corecta aceste hibe, dar nu o facem. / Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în sac

Bogdan Chirițoiu, despre scumpirea polițelor RCA: Știm de mult că legea are hibe, ştim cum putem corecta aceste hibe, dar nu o facem. / Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în sac
Sursa foto: Mediafax foto
Publicat: 14/12/2021, 17:52
Actualizat: 14/12/2021, 17:55

Scumpirea poliţelor RCA este o problemă națională, pe care ne-am creat-o singuri și pe care am fi putut să o evită, dacă dacă legislaţia ar fi fost modificată la timp, a afirmat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a explicat, marți, într-o conferință de specialitate, că explozia prețurilor la polițele TVA putea fi prevenită.

„Dacă nu foloseşti aceste instrumente ai consecinţe negative pentru populaţie”

„Să ai instrumente bune este necesar, dar trebuie să ai şi voinţa să le foloseşti. Dacă probleme, cum sunt cele din sectorul energetic, inflaţie, putem spune că nu sunt specific româneşti, sunt în contextul european, avem şi probleme pe care le creăm singuri, precum RCA”, a spus Bogdan Chiriţoiu, în cadrul conferinţei PRIA Competition, citat de Agerpres.

Președintele Consiliului Concurenței a afirmat că modificarea legislaţiei din sectorul RCA ar fi putut împiedica scumpirile.

„Repet: dacă energia este o problemă europeană şi trebuie să o gestionăm în acest cadru european, RCA este o problemă naţională. N-are nimeni nicio vină în Europa că la noi s-a prăbuşit cel mai mare operator pe piaţa de RCA (City Insurance – n.r.), că preţurile au crescut, că vedem agitaţie în piaţă. Este doar lipsa voinţei de a lua măsurile potrivite la timpul potrivit. La RCA ştim de mult că legea are hibe, ştim cum putem corecta aceste hibe, dar nu o facem. După care ne mirăm când se întâmplă un dezastru, când avem un eşec, ne mirăm de consecinţe. Eventual mai căutăm şi nişte vinovaţi, ne imaginăm nu ştiu ce carteluri sau nu mai ştiu ce, căutăm ţapi ispăşitori în stânga şi-n dreapta. Ştiam foarte bine problema, ştiam soluţia, dar am refuzat să punem în aplicare soluţia. Asta arată că… Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în sac. Ai instrumente, ai instituţii, dar dacă nu foloseşti aceste instrumente ai consecinţe negative pentru populaţie”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu.

Întrebat cine a blocat modificarea legislaţiei RCA şi de ce, președintele Consililui Concurenței a spus că amendamentele discutate în Parlament nu au fost adoptate, dar nu ştie de ce, și că speră ca Guvernul să intervină prin ordonanţă de urgenţă.

„Mi-e frică că am obişnuit populaţia că statul poate să facă orice”

În acest context, Bogdan Chirițoiu a mai spus că statul a intervenit masiv în economie în ultima vreme, justificat, ca urmare a crizei pandemice, ceea ce poate crea o obişnuinţă.

„Mi-e frică că am obişnuit populaţia că statul poate să facă orice, pentru că a fost o perioadă cu o intervenţie extraordinară a statului în economie şi mi-e teamă ca asta să nu genereze aşteptări nerealiste, să ajungem la populism, să credem în soluţii-minune, vine statul şi aruncă cu bani în stânga şi-n dreapta”, a adăugat Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, lucruri care au avut sens în pandemie nu mai are sens acum, când economia este în revenire.

„Acum ieşim din politicile de criză şi ne ducem spre cele normale. Sunt optimist, cred că avem, prin PNRR, avem un instrument cu schimbări bine gândite şi avem şi resursele. Dacă ne ţinem cu seriozitate de implementarea acestor măsuri, putem face ca economia românească să meargă mai bine decât acum”, a conchis preşedintele Consiliului Concurenţei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Revoltător! Cum justifică Luis Fabian crima de la Padina: 'Trebuie să înghit eu?!'
FOTO. Schimb de partenere sexy între milionari. Unul i-a luat iubita, altul femeia care i-a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Ce salariu lunar trebuie să câștigi în România, în 2024, pentru a nu fi „fraier”....
Boala CRUNTĂ cu care se luptă Anca Serea de ani buni: „Deseori, mi-e foarte rău...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Premierul Slovaciei a fost împușcat la Handlova. Prima imagine cu atacatorul
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Halep a renunțat. Decizia care șochează lumea tenisului. A pus punct!
Premierul slovac Robert Fico a fost împușcat. Starea lui e una „critică”
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×